miercuri, 10 septembrie 2008

LHC live online - experimentul de la Geneva !

lhc liveAstazi 10 septembrie 2008, este o data istorica pentru omenire prin pornirea celul mai mare accelerator de particule din lume, numit Large Hadron Collider (LHC). Intreg experimentul LHC poate fi urmarit live pe internet pe site-ul de webcast online de la CERN. Toata lumea asteapta cu sufletul la gura rezultatele testelor care ar putea revolutiona felul in care vedem lucruri precum timpul, materia sau viata. Toata lumea este concentrata asupra tunelului de ciocnire a particulelor LHC, unde astazi s-a dat startul celul mai mare test din istoria umanitatii. Pana acum totul este un succes, problemele care au aparut fiind minore. Pana pe 21 octombrie totul va merge ca uns, iar fascicolul de protoni va ajunge la viteza maxima (aproape de viteza luminii) pentru ciocnirea de la care asteptam sa ne schimbe viata.

In acceleratorul de particule de langa Geneva, mii de oameni de stiinta cauta raspunsuri despre cum s-a format materia. Prin recrearea conditiilor aparute la o trilionime de secunda dupa Big Bang, ei spera ca vor observa bosonul Higgs sau "particula lui Dumnezeu". Aceasta da masa lucrurilor si defineste tot ce ne inconjoara.

Exista mai multe scenarii. Fie vom afla cum sa ne teleportam, sa calatorim in timp sau alte mistere ale universului fie vom fi inghititi de o gaura neagra. Cei de la CERN spun ca varianta cu gaura neagra nu este una plauzibila deoarece si daca se va forma asa ceva, v-a disparea intr-o fractiune de secunda, pentru ca radiatia Hawking va fi mai mare decat materia inghitia de gaura. Dar cine poate stii care este adevarul ? Pana la urma urmei nimeni nu a manipulat vreodata o gaura neagra. Sa speram ca Fizicienii nu au gresit calculele iar experimentul de la Geneva ce are loc in acceleratorul de particule LHC (Large Hadron Collider) va fi un succes pentru omenire !





Articole similare:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu